Mandle sú vlastne jadro kôstky plodu mandle obyčajnej, ktorá pochádza zo severnej Afriky a západnej Ázie. Dnes sa pestuje predovšetkým v Európe v subtropických oblastiach. Dorastá do výšky až 5 metrov a kvitne krásnym ružovým kvetom. Je príbuzná marhuliam a broskyniam. Keď rozlomíte kôstku marhule, nájdete v nej semeno, ktoré vyzerá ako mandľa a dokonca sa dá jesť. Z jedného stromu možno získať až 60 kg mandlí.
Mandle neslúžia len ako potravina, ale využívajú sa aj v kozmetickom priemysle. Získava sa z nich za studena lisovaný olej, ktorý sa potom pridáva do kozmetických výrobkov, napríklad krémov. V cukrárstve sa mandľami nielen zdobí, ale vyrába sa z nich tiež typický marcipán.
Alergény | orechy a výrobky z nich |
Pôvod | USA |
Energia: 2593kJ/628kcal
tuky: 56g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 4,5g
sacharidy: 4g
z toho cukry: 4g
bielkoviny: 21g
vláknina: 12g
soľ: 0g