Medzi potraviny budúcnosti sa radí aj vybrané druhy hmyzu. Tepelne opracované cvrčky, ochutené a zbavené končatín, s vysokým podielom bielkovín (a to viac ako 50%) sú jednou z nich. Zároveň chov hmyzu predstavuje minimálne nároky na spotrebu vody, krmivá a zaberanie poľnohospodárskej pôdy.
Pražený cvrček domáci 95,4%, cesnak 4%, morská soľ 06%.
BEZ LEPKU.
Upozornenie: Hmyz môže spôsobiť alergickú reakciu u osôb s alergiou na kôrovce, mäkkýše alebo roztoče.
Alergény | Hmyz môže spôsobiť alergickú reakciu u osôb s alergiou na kôrovce, mäkkýše alebo roztoče. |
Pôvod | Fínsko |
Hmyz je energeticky nenáročný a nepotrebuje pre svoju produkciu toľko pôdy ako hospodárske zvieratá. S tým súvisí aj spotreba vody a škodlivých pesticídov. Znižuje sa tiež spotreba plodín, ktoré slúžia ako potrava pre dobytok. Nemalý rozdiel je aj v tvorbe CO2, ktorým sú hospodárske zvieratá známe.
Výživnosť hmyzu je daná tým, že obsahuje veľké množstvo bielkovín. To je dokonca v prepočte na gramy na kilogram porovnateľné s hovädzím mäsom. Hmyz je tiež bohatý na esenciálne aminokyseliny a omega-3 mastné kyseliny. V týchto štatistikách cvrčky vynikajú. Cvrček domáci (Acheta domesticus) má napríklad približne 18x viac železa ako restovaná bravčová panenka.
Energetická hodnota: 2003 kJ / 480 kcal
Tuky: 27 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 9,5 g
Sacharidy: 3,4 g
z toho cukry: 1,2 g
Vláknina: 5,6 g
Bielkoviny: 53 g
Soľ: 1,4 g