Ryža arborio
237

Ryža arborio

0,50 /100g
 Skladom sklad 30ks
 Ako vybrať?
250g
O produkte

Ryža s názvom Arborio je špeciálny kultivar japonského variantu ryže siatej. Pomenovaná je podľa mesta Arborio, ktoré sa nachádza v údolí rieky Pád v Taliansku. Práve v týchto oblastiach sa tento druh ryže v dnešnej dobe najčastejšie vysádza. Ryža Arborio je však pestovaná i v Kalifornii, Arkansase či ďalších štátoch USA. Ide o guľatozrnnú ryžu, ktorej zrnká sú masívnejšie a majú porcelánovobielu farbu.

Charakteristická je tiež vysokým obsahom amylopektínu, čo je zložka škrobu. Tá má vplyv na jej konzistenciu po uvarení. Varené zrná sú totiž, v porovnaní s ostatnými druhmi ryže omnoho krémovejšie a vytvárajú skôr lepivejšiu hmotu. Ryža Arborio sa využíva najmä na prípravu tradičného talianskeho rizota či španielskej paelly.

 Odporučiť
ryža arborio
Alergény-
PôvodTaliansko
Príprava krémového rizota:
Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme v hrnci na olivovom oleji na miernom ohni dosklovita. Pridáme neumytú ryžu, ktorú restujeme asi 1 minútu a potom podlejeme suchým bielym vínom. Necháme chvíľu povariť, aby sa víno zredukovalo. Osolíme a postupne podlievame vývarom tak, aby bola ryža iba trochu zaliata. Varíme „al dente“, teda nie úplne domäkka, asi 18 – 20 minút na miernom plameni. Potom rizoto zjemníme studeným maslom. Dôkladne premiešame. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale nemalo by byť vodové.
energia 1465kJ/345kcal; tuky: 0,6g z toho nasýtené mastné kyseliny: <0,1g; sacharidy: 77g z toho cukry: 0,3g; bielkoviny: 6,9g; vláknina: 1,3g soľ: <0,01g.
loader  Načítavam hodnotenia...
loader  Načítavam podobné produkty...