Slivky
233

Slivky

1,10 /100g
 Skladom sklad 26ks
 Ako vybrať?
100g
O produkte

Sušenie ovocia prispieva výrazne k jeho trvanlivosti a možno ho využiť ako alternatívu mimo sezóny čerstvého ovocia. Pre lepšiu chuť môžete slivky na pol hodiny pred použitím namočiť do teplej vody.

Strom, ktorý plodí slivky, sa nazýva slivka alebo tiež slivka domáca. V strednej Európe sa vyskytuje od 5. st, ale pôvodne pochádza z Kaukazu. Kôstky sliviek boli dokonca nájdené vo vykopávkach z doby Rímskej ríše.

Ide o kôstkovicu a darí sa jej v miernom podnebí. Jej plody majú výraznú aromatickú vôňu. Pestuje sa po celom Slovensku a často sa v okolí sadov rozmnožuje. Drevo sa príliš nevyužíva, zatiaľ čo ovocie sa hojne používa v potravinárstve. Zo sliviek sa vyrábajú lekvár, ovocné knedle a z prezretých plodov sa kvasí známa slivovica.

 Odporučiť
Slivky ashlock
Alergény-
PôvodChille, Srbsko, Moldavsko
Využitie:

pochúťka - samostatne chutia sušené slivky výborne, môžete nimi zahnať maškrtnosť
sladké pečenie - nebojte sa do koláčov pridať sušené ovocie, ak práve nemáte čerstvé, len je potrebné recept prispôsobiť, pretože sušené ovocie je výrazne sladšie ako čerstvé
raňajky - slivky sú chutné ako prídavok do vašej kaše alebo do domáceho müsli
sladkosti - slivky môžete obaliť v marcipáne alebo čokoláde, tiež ich môžete rozmixovať s orechmi, semienkami a karobom a obaliť zmes v kokose
omáčka - slivky uvarte vo vode a potom nakrájajte na drobné kúsky, následne si pripravte svetlú zápražku a zalejte ju vývarom zo sliviek, povarte a pridajte slivky, nakrájané mandle, citrónovú šťavu, soľ, škoricu a trochu ešte prevaríme, hodia sa ku slaným pokrmom

Energia: 1004kJ/240kcal

tuky: 0,38g

z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,088g

; sacharidy: 63,9g

z toho cukry: 38,1g

bielkoviny: 2,18g

vláknina: 7,1g

soľ: 0g

loader  Načítavam hodnotenia...
loader  Načítavam podobné produkty...