Strukoviny by v strave rozhodne nemali chýbať. Z hľadiska nutričných hodnôt sú totiž hotovým pokladom. Majú nízky glykemický index, veľmi dobre zasýtia a sú bohatým zdrojom kvalitných sacharidov, bielkovín a vlákniny. Obsahujú širokú škálu minerálnych látok, antioxidantov a nenasýtených mastných kyselín.
Šošovica žltá polená.
Pôvod | Ukrajina |
Žltá šošovica nie je príliš známa a je to škoda, pretože je po uvarení veľmi mäkká a krémová. Skvele sa hodí do pokrmov s karí a zmiešaná s ryžou býva hlavnou prílohou zeleninových aj mäsových pokrmov v orientálnej kuchyni. Navyše nie je potrebné ju namáčať.
Energia na 100g: 1476 kJ/348 kcal,
tuky 0,9g,
z toho nasýtené mastné kyseliny 0,1g,
sacharidy 60g,
z toho cukry 3,7g,
bielkoviny 25g,
soľ 0,01g.